Wyróżnienie II stopnia w konkursie na rozbudowę Galerii Sztuki Współczesnej Bunkier Sztuki w Krakowie

galeria bunkier sztuki w krakowie


Bardzo nam miło ogłosić, że zdobyliśmy wyróżnienie II stopnia w międzynarodowym konkursie na rozbudowę Galerii Bunkier Sztuki w Krakowie. Całość opracowania można znaleźć na naszej stronie, znajdują się tam wszystkie wizualizacje, rzuty, przekroje i schematy. Bardzo serdecznie zapraszamy do zapoznania się z projektem .

Wyniki konkursu zostały opublikowane w serwisie ronet.pl, więc zainteresowanych odsyłamy również w to miejsce gdyż tylko tam można zobaczyć w całości prezentowane plansze konkursowe, które zdobyły uznanie jury. Klikając w ten link przenosimy się bezpośrednio do projektu.

Z tego względu w tym miejscu postaramy się przedstawić wam porównanie, dzięki któremu będzie można zauważyć łatwiej zrozumieć proponowane przez nas zmiany.

galeria bunkier sztuki w krakowie galeria bunkier sztuki w krakowie

Pokój dziecka, nowe sposoby prezentacji

Dzieci to niewątpliwie nasze największe szczęście dlatego powinny dorastać w sprzyjających warunkach, we wnętrzach które będą stymulować do prawidłowego rozwoju, pobudzać wyobraźnie, a przede wszystkim stworzą komfortową, bezpieczną przestrzeń do zabawy i codziennego funkcjonowania. Ostatnio mieliśmy przyjemność zajmować się projektem pokoju małej Oli. Wynikami naszej pracy podzielimy się z wami w tym artykule.

Chcielibyśmy przy okazji tej publikacji przedstawić nowy sposób prezentacji wizualizacji wnętrza, który jest dostępny w ofercie naszego biura. Wizualizacja 360 daje możliwość obejrzenia propozycji projektowej w całej okazałości. Stojąc w jednym miejscu jesteśmy w stanie zobaczyć wszystko co byłoby w zasięgu naszego wzroku tak jakbyśmy w rzeczywistości znajdowali się w prezentowanym wnętrzu.



Dysponujemy także możliwością prezentacji pomieszczenia w trybie VR (Virtual Reality). Wystarczy, że odbiorca posiada odpowiedni sprzęt w postaci np. smartfona oraz gogli wyposażonych w soczewki i w odpowiednim trybie odtworzy film dostępny po kliknięciu w link do portalu YouTube lub odwiedzi nas w naszym biurze, gdzie posiadamy niezbędne urządzenia. Gwarantujemy, że wrażenia związane z odbiorem przestrzeni w trybie VR są zdecydowanie bardziej intensywne i z reguły wywołują szeroki uśmiech na twarzy osoby korzystającej z tej usługi.

Link do filmu: Pokój Oli w VR

Teraz może kilka słów o samym projekcie. We wnętrzu dominują jasne i radosne kolory, biele dwóch ścian i sufitu zostały nieznacznie przełamane delikatnym różem, który nawiązuje do znajdującej się na ścianie instalacji z dekoracyjnych różyczek, a całość została uzupełniona o dominantę kolorystyczną w postaci żółtej ściany, która stanowi tło dla białej zabudowy szafy. Drewniana podłoga została w strefie przy łóżeczku przykryta jasnym dywanem, dzięki czemu wnętrze jest bardziej przytulne i zachęca do zabawy na podłodze. Łóżeczko zostało zaprojektowane w formie "domku", a do jego "dachu" zostały podwieszone pluszowe gwiazdki i chmurki. Pod łóżkiem funkcjonalne szuflady na zabawki lub pościel.

Poniżej przedstawiamy tradycyjną formę prezentacji wizualizacji projektu wnętrza. Wizualizacje statyczne z poszczególnych miejsc, przedstawiające charakterystyczne kadry przestrzeni są podstawą każdego opracowania.


Dzięki pełnej prezentacji możemy lepiej zrozumieć projektowaną przestrzeń i łatwiej ocenić, czy projekt nam się podoba, czy przedstawiana propozycja wymaga jeszcze ewentualnych korekt.

Zapraszamy do współpracy! Wspólnie stworzymy wymarzone wnętrze!

Wnętrze biurowe w Krakowie


Przestrzenie biurowe wymagają odmiennego podejścia projektowego. Najbardziej uciążliwe pracę budowlane i instalacyjne, które są niezwykle istotne w pomieszczeniach biurowych zostały wykonane. Pierwsze pracę wykończeniowe także zostały zakończone. Na podłodze zastosowano kamień naturalny, a na wejściu zaproponowano podświetloną szklaną podłogę. 


Dzięki odpowiednim decyzjom projektowym udało się uzyskać duże przestrzenie otwarte, dające możliwość swobodnego kształtowania wnętrza. Wysokie otwory okienne w formie portfenetrów wprowadzają do wnętrza dużo światła, optycznie powiększając przestrzeń.


Łazienki zostały już wykończone kamieniem naturalnym. Niezwykle istotne było osiągnięcie podobnego rysunku kamienia, do wersji prezentowanej na wizualizacji. Tak jak na wszystkich wcześniejszych slajdach, na górze prezentowany jest stan obecny, na dole wizualizacja projektu.

Wkrótce więcej fotografii i informacji z następnych etapów realizacji wnętrza.

Wnętrze rezydencji w Kościelisku

Realizacja wnętrz rezydencji w Kościelisku przebiega prawidłowo. Niezwykle istotnym elementem procesu wykonawczego jest systematyczny nadzór autorski. Dzięki częstym wizytom wnętrze zaczyna przypominać wizualizowany projekt, a ewentualne problemy rozwiązywane są na bieżąco. Poniższy temat będzie stale aktualizowany, gdyż każdy nadzór dotyczy innych elementów, a każdy dzień przybliża nas do całkowitej realizacji projektu. Postaramy się zaprezentować wam wierne zestawienia między stanem faktycznym i projektowanym, abyście mogli sami ocenić nasze działania projektowe. Zapraszamy do lektury.

Druga relacja:


Sypialnia zaczyna przypominać wizualizowany projekt. Na fotografii widzimy meble, które zostały wykonane na zamówienie według indywidualnego projektu naszego autorstwa. Pozostałe elementy wyposażenia wnętrza, takie jak oprawy oświetleniowe, kanapa czy lustro, są ogólnodostępne i zostaną zainstalowane w następnym etapie.


Ściany i podłogi w łazience znajdującej się w apartamencie zostały wykończone gresem i elementami drewnianymi. Pomieszczenie zostało wyposażone w meble realizowane na indywidualne zamówienie i wklejone lustro. Następnym etapem będzie montaż ceramiki, armatury oraz oświetlenia.


Analogicznie prezentuje się sytuacja w łazience bardziej ogólnodostępnej, zlokalizowanej przy salonie. Znajdziemy tutaj już wszystkie meble i wklejone lustro. Czekamy na pozostałe elementy wyposażenia wnętrza.


Na poddaszu praktycznie wszystko gotowe. Aneks kuchenny zrealizowany, gresy i parkiet położone, meble zainstalowane. Podobnie jak w pozostałych pomieszczeniach czekamy na oprawy oświetleniowe oraz ceramikę i armaturę.

Niebawem więcej fotografii z następnych etapów inwestycji.


Pierwsza relacja:


Na fotografii powyżej widzimy ujęcie na kominek w salonie. Zastosowany został panoramiczny wkład kominkowy o szerokości 120 cm, otwierany ku górze, pozbawiony narożnych mocowań.  Na uwagę zasługuje wykończenie stolarskie opasek okiennych. Parkiet na czas wykonywanych prac został zabezpieczony, dlatego nie jest widoczny na prezentowanym slajdzie.


Przestrzeń SPA zyskała już najważniejszy element jakim niewątpliwie jest pogrążona do połowy w podłodze, okrągła wanna z hydromasażem. Wnętrze czeka na elementy wykonane na zamówienie oraz montaż osprzętu prysznicowego. 


Kominek w przyziemiu już gotowy. Cieszy fakt, że został zrealizowany według projektu z zachowaniem odpowiednich proporcji, które odgrywają najważniejszą rolę. Pozostałe elementy drewniane, które zostaną zamontowane, nadadzą wnętrzu odpowiedni nastrój.

Niebawem więcej fotografii z następnych etapów inwestycji.

Apartament na Woli Duchackiej w Krakowie


Kolejne wnętrza apartamentu na Woli Duchackiej w Krakowie nabierają kształtów. Najtrudniejsze prace budowlano-instalacyjne są zrealizowane. Całość zaczyna przypominać prezentowany na wizualizacjach projekt. Pomału zaczynamy wchodzić w najbardziej efektowny etap aranżacji wnętrza, czyli meblowanie. Drewniany parkiet został już położony i zabezpieczony, dlatego nie jest widoczny na prezentowanych slajdach.

Na uwagę zasługuje projekt kominka. Nadbudowa narożnego wkładu zostanie wykonana ze światłonośnego Onyksa. Dlatego bezpośrednio pod okładziną z kamienia zaprojektowano siatkę led'ową, która podświetli kamień. Rozświetlenie wnętrza ciepłym światłem stworzy ciepły i przytulny nastrój oraz scali przestrzeń jadalni i salonu.


Projekt czarno-białej łazienki realizowany jest wedle projektu, który na przestrzeni czasu uległ nieznacznym modyfikacjom. Między innymi, inwestor zdecydował się wykonać kamienny, pogrążony brodzik z odpływem liniowym, dzięki czemu została zachowana ciągłość koncepcji. Udało się osiągnąć wysoką jakość fazowanych połączeń płyt kamiennych będących okładziną stelaża spłuczki. Dzięki temu całość tworzy monolityczną całość, którą zakładano w projekcie. 

Żadne fotografie nie oddadzą niesamowitego wrażenia, które towarzyszy przebywaniu we wnętrzu wykończonego kamieniem naturalnym. Bardzo zależało nam na tym, żeby uzyskać możliwie duże tafle, których rysunki tworzą niepowtarzalne wzory. Dodatkiem i uzupełnienem do Emperadora został kamień Crema Marfil, zastosowany na podłodze i jednej ze ścian łazienki.

Z niecierpliwością czekamy na następny etap realizacji projektu.

©2015 KJ Architekci. Obsługiwane przez usługę Blogger.